back tillbaka
 

MAGIC STROKE

Offentligt verk i Borgå, Finland 2018
Beställare Borgå stad / Pohjola Rakennus Oy Uusimaa

Verket består av ett femtiofem meter långt penseldrag uppdelat på två murar med ett hus emellan samt en tre meter hög pensel i rostfritt stål.
Alexanderbågen och muren fick mig att tänka på något långt och utsträckt och det blev till slut ett kalligrafiskt penseldrag, likt en enda lång utandning eller en tanke som avbryts med mer komplicerad information. Förlagan till penseln köpte jag 1987 när jag var i Kina, alltså för exakt trettio år sedan. Det får mig att tänka på historien som ett långt penseldrag genom tiden... pensel är producerad i Kina alltså är cirkeln sluten.

 

 


Vissa delar av det röda penseldraget består av mönster. Inspirationen kommer från Kalle Anka (sänds i Sverige på julafton) där de målar med ”schack-rutig färg”. Jag har alltid varit fascinerad av den scenen i filmen. Penseldraget förstärker även rörelsen i stadsrummet.
Det hela avslutas med en kinesisk pensel i drivet rostfritt stål med ornament på en del av penseln. På betongfundamentet monteras mosaik, i liknande färger som mönstret på alumininiumplåtarna. Det ser ut som färg som runnit ut över betongen.