back tillbaka
 

Lunds Konsthall
Sofiasberget Stockholm Kulturhuvudstadsåret

E.G.O. [en generös omfamning]

-Fotoprojektet Klädda eller Avklädda
ett samarbete mellan Gertrud Alfredsson och Åsa Maria Bengtsson som visades på Lunds Konsthall 1997 och sedan i ett Bergrum i Sofia under Kulturhuvudstadsåret i Stockholm 1998. Där visades alla bilderna som diaprojektioner på en bergvägg.
Konsthallens" tvådelade" karaktär gav oss idén till det här, något experimentartade projekt. Vad händer när två starka krafter möts och ska verka på samma utrymme?
Konflikt, kärlek, hopp, desperation, makt, förtryck, gemensam styrka, tomrum, glädje, sorg, humor eller frustration. Idén kan appliceras både på det lilla och det stora planet; den lilla människan och världen. Tanken var att vi skulle arbeta individuellt men även tillsammans på olika sätt.
Som en del i projektet valde vi att bjuda in tjugotre andra individualister för att undersöka hur vi själva skulle klara av att påbörja något som vi sedan utan förbehåll lämnade över till någon annan att avsluta. Det blev en spännande process (varje bild har sin egen historia), där vi inom parantes fick utstå en hel del men det var ju en del i överenskommelsen.
Idén till Fotoprojektet Klädda eller Avklädda föddes under vattnet utanför en ö i Egeiska havet och avslutades med oss som punkare i matsalen på Savoy hotell i Malmö. Vi vill tacka alla konstnärer, fotografer och andra som möjliggjorde projektet.

Medverkande: Kari Mjåtveit, Peter Johansson, Annelie Nilsson, Anette Sandegård, Peter Dacke, Tomas Gidén, Anna Kallberg, Micke Berg, Ola Åstrand, Ewa Cederstam, Thore Soneson, Helene Thoresdotter, Cecilia Nelson, Gunilla Falck, Sune Nordgren, Michael Johansson, Per Engström, Magnus Wallin, Marianne Andersson, Ola Billgren, Eva Larsson, Gunnar Sandin och Lena Mattsson.

Fotografierna finns samlade i katalogen E.G.O. [en generös omfamning]

 
Ola Billgren

 

Peter Johansson

 
Anna Kallberg

 

Magnus Wallin

 
Lena Mattsson

 

Eva Larsson

 
Kari Mjåtveit

 

Anette Sandegård