back tillbaka
 

 

EXPRESS


offentlig gestaltning i Stavanger Nya Konserthus, Norge 2012, invigning 5 september 2012

public art commission in Stavanger Nya Konserthus, Norge 2012, opening 5 of September 2012

Verket består av nitton mosaiker med uppbrutna, amorfa, orientaliska mattmönster, som skapats av konstnären. Verken är placerade i uppgångarna från garaget till Amfieteatern på Stavanger Nya Konserthus. Väggar, golv och tak runt om och inuti mosaikerna är färgsatta i gult, blått, turkost, orange respektive grönt. På så sätt får varje uppgång sin egen identitet. Två orientaliska mattor i form av mosaik ligger horisontellt på mark; en i Piknikskråen och en i Musikerparken.

I mosaikerna kan man hitta symboler, både religiösa och ickereligiösa, från världens alla hörn. Alla tror vi på något. Man kan se de stora religionernas symboler, symbolen Vajra som är viktig I både hinduism och buddhism, fornnordiska Valknut, Tors hammare, keltiska knuten och keltisk kors, taoistiska Yin och Yang, evighetssymboler med olika ursprung, astrologiska symboler, naturreligiösa symboler, solsymboler, symbolen för ateism m fl.

Människor söker svar på frågor om livets mening och mål. Min ambition är att ta in hela mänskligheten i symboler, former och färger och genom det visa på den generösa hållning vi bör ha mot våra medmänniskor och våra olika sätt att fundera över livet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Namnet Stavanger kommer av ”stafr” som betyder brant klippa och sedan ”angr” som betyder fjord/vik. Namnet betyder alltså fjorden vid den branta klippan (valberget). Konserthusets yttre och inre utformning för tankarna till klippa eller skepp och därmed naturligtvis till havet, som ju är tyngdpunkten i Stavangers industriella näring och som också till stor del utgör stadens identitet. Detta för tankarna till gamla tider när man fraktade varor fram och tillbaka till orienten. Därav verkets namn, EXPRESS, inspirerat av Orientexpressen, som associerar till främmande länder och resande, vilket passar väl in på vårt mångkulturella samhälle idag.

EXPRESS betyder ”att uttrycka sig” på engelska. Jag läste någonstans att mattväverskorna i gamla tider inte fick tala utan uttryckte sig genom sina mattmönster. I Konserthuset möts gammalt och nytt; klassisk musik vid sidan om modern rock och blues; konserter både inne och ute i amfiteatern. Det är en välkomnande plats där olika uttryck står I fokus.